Waar vind ik informatie over allergenen in de producten van het Maal?

Bij al de producten van het Maal hoort een ingrediëntenlijst èn allergeneninformatie die wij op eenvoudig verzoek met u delen via e-mail of bij het afhalen.

Het menu van het Maal is elke week anders en varieert met de seizoenen.  

het Maal zelf beheerst zijn processen en voorkomt zo kruisbesmetting.  De ingrediëntenleveranciers kunnen sporen van allergenen niet altijd uitsluiten.  Het Maal zal deze sporen dan ook melden in de allergeneninformatie.   

Ik probeer gluten te beperken in mijn voeding, hoe kan het Maal hierbij helpen?

Uit studies blijkt uit dan ook mensen die niet lijden aan coeliakie voordeel halen uit het verminderen van tarwegluten in de voeding.  het Maal heeft onder meer om die redenen eenvoudigweg geen tarwe in huis maar kiest voor spelt als basisgraan, aangevuld met rogge, haver en boekweit. De keuze voor de graansoorten en het productieproces zorgen voor brood dat natuurlijk laag is aan gluten. Maar niet glutenvrij.

Spelt is een oude verwant van tarwe die niet geselecteerd voor de 'geïndustrialiseerde' broodproductie.  Speltgluten zijn korter en vormen een minder sterk netwerk.  Veel mensen reageren positief op de omschakeling naar spelt.  Toch bevat spelt gluten en het Maal vermeldt deze duidelijk bij de ingrediënten.  

Rogge heeft weinig en korte gluten.   Roggebrood heeft een hele andere, vaste structuur.

Haver en boekweit hebben van nature geen gluten.  Wel worden ze verwerkt in een omgeving waar meestal ook tarwe aanwezig is en dus kunnen sporen van tarwegluten niet uitgesloten worden. Dat vindt u duidelijk op de allergeneninformatie.

Passen de producten van het Maal ook in een vegetarisch of veganistisch menu?

het Maal maakt deel uit van een pluralistische samenleving en heeft respect voor de diverse levensfilosofieën die we in de 21ste eeuw kennen.  Voor wat voeding betreft: vooral gevarieerde voeding is belangrijk.  

Al de producten van het Maal zijn vegetarisch. Gebruikerstips zullen meestal ook vegetarisch zijn omdat het Maal nu eenmaal houdt van het grote gamma groenten waar we over beschikken.  Groenten zijn lekker en daarnaast zijn ze gezond en duurzaam.  Mooi meegenomen!

het Maal gebruikt plantaardige oliën (olijfolie) en plantaardige melk waardoor we ook veganistisch zijn.  

Al de ingrediënten worden trouwens gemeld.

Onze producten passen dus in elk maal.

Het brood van het Maal is wat anders dan wat ik in de winkel vind.  Hoe komt dat?

het Maal heeft geen tarwe in huis, en tarwe is juist de basis van de meest broden op de markt.  Dat tarwe bevat bovendien bloemverbeteraars als ascorbinezuur of enzymen die in alle gangbare bloemsoorten toegevoegd worden.  Daarnaast gebruikt de gewone bakker veel zout en gist samen met broodverbeteraars, poeders of pasta, die het broodproces uniformiseren.   Tarwe+bloemverbeteraars+broodverbeteraars  geven industrieel brood: uniform, groot volume, sponsachtig en langer houdbaar, maar ook moeilijker verteerbaar.

het Maal gebruikt zuiver spelt (zonder toevoegingen) voor zijn basisbroden.  Smaak ontwikkelt zich door het lange bereidingsproces met natuurlijke desem.  Omdat er zich zoveel natuurlijke smaakcomponenten vormen kan het aandeel zout opvallend lager gehouden worden dan het toegestane wettelijke maximum, zonder in te boeten aan smaak.  

Is vers brood ongezond?

Vers brood is niet ongezond.

Alleen hapt het zo snel weg en dàt is niet gezond.  Het is beter om goed te kauwen zodat de verteringsenzymen in het speeksel hun werk kunnen doen.  Amylase breekt zetmeel af tot kortere eenheden.

Er is trouwens weinig lekkerder dan vers brood recht uit de oven.

Is volkorenbrood gezond?

Wie vaker volkoren eet loopt een lager risico op hart- en vaatziekten, diabetes en darmkanker en blijft vaak beter op gewicht.  Dus: ja, volkorenbrood is gezond.

Maar, er is volkorenbrood en volkorenbrood. Het ene is gemaakt van puur volkorenmeel, zout, water en rijsmiddel en uiteraard niet zo luchtig als wit brood.  Het andere volkorenbrood krijgt veel extra broodverbetermiddel om een volkorenbrood te krijgen zo luchtig als wit brood... 

Ga voor volkorenbrood en geniet van de stevige structuur.

Mijn kinderen houden niet van brood met pitten...

Af en toe zitten er pitten en zaden in de broden, omdat dat gezond is.  Heb je een eter die echt geen pitten wil, laat het ons weten en we vinden een oplossing op maat.

Waarom een abonnement?

Met deze formule kan het Maal je een aantrekkelijk geprijsde box aanbieden, dankzij duidelijke afspraken, voor continuïteit en tegen verspilling.  Voordeel voor beide partijen. 

Maak je geen zorgen, de abonnementen lopen maar over 4 weken en je kan ze ook stopzetten.  Zonder kosten als je ten laatste 2 dagen voor levering verwittigt.

Wat als ik met vakantie ga?

Fijn, en we passen de afhaaldata gewoon aan.  Laat wel ten laatste 2 dagen vóór levering weten dat je de bestelde box niet kan ophalen.  Of laat een vriend of vriendin genieten van je box.

Ga je echt voor heel, heel erg lange tijd weg?  Ook dat lossen we eenvoudig op, door het abonnement stop te zetten.  het Maal stort het resterende bedrag terug.

Wat als ik met vakantie ga?

Fijn, en we passen de afhaaldata gewoon aan.  Laat wel ten laatste 2 dagen vóór levering weten dat je de bestelde box niet kan ophalen.  Of laat een vriend of 

Can I use it to manage projects based on agile methodologies?

Yes.