.

FAQ 

Heb je vragen?  Misschien staat het antwoord hieronder.

.

Over de producten 

Scroll naar beneden op de pagina 'Winkel' voor de allergeninformatie.

  • De biologsche spelt bevat gluten (spelt) en kan sporen bevatten van glutenbevattende granen (gerst, haver, kamut, maïs, rogge, tarwe), soja, noten, selderij, mosterd, sesam en lupine.
  • Ook voor de zaden en pitten vermeldt onze leverancier sporen van glutenbevattende granen (gerst, haver, kamut, maïs, rogge, tarwe), soja, noten, selderij, mosterd, sesam en lupine. 
  • De plantaardige boter bevat soja.

Het productieproces van het Maal voegt geen bijkomende allergenen toe.

Bij al de producten van het Maal hoort een ingrediëntenlijst èn allergeneninformatie die wij op eenvoudig verzoek met u delen via e-mail of bij het afhalen.

Uit studies blijkt dat ook mensen die niet lijden aan coeliakie voordeel halen uit het verminderen van tarwegluten in de voeding.  

het Maal heeft onder meer om die redenen eenvoudigweg geen tarwe in huis maar kiest voor spelt als basisgraan, aangevuld met rogge, haver en boekweit. De keuze voor de graansoorten en het productieproces zorgen voor brood dat natuurlijk laag is aan gluten. Maar niet glutenvrij.

het Maal gebruikt ingrediënten uit biologische teelt waar geen toevoegingen in toegelaten zijn.  Evenmin vind je bij ons broodverbeteraars, traditioneel met extra toegevoegde gluten.

In desemdeeg vindt meer afbraak van eiwitten plaats.  Ook vindt er -gedeeltelijke- afbraak plaats van die stukjes van A-gliadine die coeliakie veroorzaken.  Mensen met glutenallergie hebben hier niets aan, maar mensen die gevoelig zijn voor gluten misschien wel.

Spelt is een oude verwant van tarwe die niet is geselecteerd voor de 'geïndustrialiseerde' broodproductie.  Speltgluten zijn korter en vormen een minder sterk netwerk.  Veel mensen reageren positief op de omschakeling naar spelt.  Toch bevat spelt gluten en het Maal vermeldt deze duidelijk bij de ingrediënten.  

Rogge heeft weinig en korte gluten.   Roggebrood heeft een hele andere, vaste structuur.

Haver en boekweit hebben van nature geen gluten.  Wel worden ze verwerkt in een omgeving waar meestal ook tarwe aanwezig is en dus kunnen sporen van tarwegluten niet uitgesloten worden. Dat vindt u duidelijk op de allergeneninformatie.

het Maal maakt deel uit van een pluralistische samenleving en heeft begrip voor de diverse levensfilosofieën die we in de 21ste eeuw kennen.  Voor wat voeding betreft: vooral gevarieerde voeding is belangrijk, en respect.  

Al de producten van het Maal zijn -van nature- plantaardig. Gebruikerstips zullen meestal ook vegetarisch zijn omdat het Maal nu eenmaal houdt van het grote gamma groenten waar we over beschikken.  Groenten zijn lekker en daarnaast zijn ze gezond en duurzaam.  Mooi meegenomen!

het Maal gebruikt plantaardige oliën (olijfolie) en plantaardige melk waardoor we ook veganistisch zijn.  

Al de ingrediënten worden trouwens gemeld.

Onze producten passen dus in elk maal.

het Maal heeft geen tarwe in huis, en tarwe is juist de basis van de meeste broden op de markt.  Dat tarwe bevat bovendien bloemverbeteraars als ascorbinezuur of enzymen die in alle gangbare bloemsoorten toegevoegd worden.  Daarnaast gebruikt de gewone bakker veel zout en gist samen met broodverbeteraars, poeders of pasta, die het broodproces uniformiseren.   Tarwe+bloemverbeteraars+broodverbeteraars geven industrieel brood: uniform, groot volume, sponsachtig en langer houdbaar, maar ook moeilijker verteerbaar.

het Maal gebruikt zuiver spelt van biologische teelt (zonder toevoegingen) voor zijn basisbroden.  Smaak ontwikkelt zich door het lange bereidingsproces met natuurlijke desem.  Omdat er zich zoveel natuurlijke smaakcomponenten vormen kan het aandeel zout opvallend lager gehouden worden dan het toegestane wettelijke maximum, zonder in te boeten aan smaak.  

Al de ingrediënten die het Maal gebruikt zijn van biologische teelt, uit respect voor het milieu, de boer en de klant.

Brood behoudt zijn krokante korst als het in katoen of linnen bewaard wordt.  Vandaar dat het Maal zulke zakken ter beschikking heeft.  

Plastic of gecoate zakken houden het vocht vast, met meer kans op schimmelvorming.

Zeker niet in de koelkast bewaren.  Het zetmeel in het brood heeft juist de neiging om water af te geven bij temperaturen rond -5 /5°C waardoor het brood juist sneller uitdroogt.

Na 2 dagen verliest brood zijn malsheid, maar zeker niet zijn smaak en voedingswaarde.  Integendeel zelfs, zeker desembrood kent zoveel smakelijke toepassingen.  Kijk even bij onze recepten.

Vers brood is niet ongezond.

Alleen hapt het zo snel weg en dàt is niet gezond.  Het is beter om goed te kauwen zodat de verteringsenzymen in het speeksel hun werk kunnen doen.  Amylase breekt zetmeel af tot kortere eenheden.

Wat is er trouwens lekkerder dan vers brood recht uit de oven...

Wie vaker volkoren eet loopt een lager risico op hart- en vaatziekten, diabetes en darmkanker en blijft vaak beter op gewicht.  Dus: ja, volkorenbrood is gezond.

Maar, er is volkorenbrood en volkorenbrood. Het ene is gemaakt van puur volkorenmeel, zout, water en rijsmiddel en uiteraard niet zo luchtig als wit brood.  Het andere volkorenbrood krijgt veel extra broodverbetermiddel om een volkorenbrood te krijgen zo luchtig als wit brood... 

Ga voor volkorenbrood en geniet van de stevige structuur.

Ook het afbakbrood maakt het Maal vers voor jou.  Jij zorgt later zelf voor de krakende korst!

Het afbakbrood zit in een luchtdichte verpakking omdat de korst van afbakbrood nog geen volledige bescherming geeft aan de waardevolle inhoud.  

Voor de bewaring volg je de 'algemene' regels van verse producten:

- in de koelkast (<7°C): als je het binnen de week gebruikt

- in de diepvriezer (<-18°C): hier kan het zeker 2 maanden verblijven.  

De broden bak je 15 minuten af bij zo'n 210°C. Weet dat elke oven anders is!  Blijf in de buurt tijdens het bakken.  

Bak wat langer als je van een stevige korst houdt of minder lang voor een dunne korst.

Af en toe zitten er pitten en zaden in de broden, omdat dat heel lekker is.  We weken en toasten de zaden die in het deeg verwerkt worden voor extra smaak en verteerbaarheid.  

Heb je een eter die ècht geen pitten wil, laat het ons weten en we vinden een oplossing op maat.

Vers desembrood als kers op de taart.  Bij een soepbuffet, raclette, fondue, kaas-en wijnavond, Breughelfestijn, feestontbijt, brunch.

Focaccia met zijn zachte, licht zoutige korst en toets van olijfolie: Italiaans getint menu, picknick, barbecue.

Met wraps een hip buffet of aperitiefhapjes.

Crackers om kinderen -zonder leeftijdsgrens- te behagen.  

.

Over de abonnementsformule (Brood-abo) 

Met deze formule kan het Maal je een aantrekkelijk geprijsde box aanbieden, dankzij duidelijke afspraken, voor continuïteit en tegen verspilling.  Voordeel voor beide partijen. 

Maak je geen zorgen, de abonnementen lopen maar over 4 weken en je kan ze ook stopzetten.  Zonder kosten als je ten laatste 2 dagen voor levering verwittigt.

Zo kan je eens kennis maken met het productgamma van het Maal.  Neem contact met ons op als u het moeilijk hebt met een product uit het menu. 

Altijd fijn, en we passen de afhaaldata gewoon aan.  Laat wel ten laatste 2 dagen vóór levering weten dat je de bestelde box niet kan ophalen.  Of laat een vriend of vriendin genieten van je box.

Ga je echt voor heel, heel erg lange tijd weg?  Ook dat lossen we eenvoudig op, door het abonnement stop te zetten.  het Maal stort het resterende bedrag terug.

.

Over de webwinkel

De webwinkel vraagt enkele gegevens om u een offerte te kunnen sturen en de bestelling te bevestigen.  

Deze gegevens gebruiken we enkel voor dit ene order, niet voor eigen marketingdoeleinden en al zeker niet om door te spelen aan derden.  U kan deze gegevens trouwens opvragen of laten wissen ([email protected]).

het Maal stuurt enkel nieuwsbrieven naar wie er expliciet om vraagt, bijvoorbeeld via de contactpagina.

Stuur speciale wensen door via mail naar info@hetmaal?be of bel/sms 0494 865 361.  

Stuur speciale wensen door via mail naar info@hetmaal?be of bel/sms 0494 865 361.  

Bij de bestelling kies je de betaalmethode.  Dat kan makkelijk via overschrijving (BE24 0018 3019 0138).  

Of selecteer 'Mollie' voor bancontact.  

Paypal is ook een veilige betaalmethode.

En natuurlijk kunnen we ook de Bancontact-app gebruiken.

.

Over het afhalen

Je vindt de afhaalmomenten onderaan in de voettekst.  Past dit eens minder?  Bespreek het dan tijdig.  

het Maal werkt op bestelling, is écht flexibel en houdt van speciale vragen!

Duidt de optie 'Op afspraak' aan en geef je wensen aan via mail/telefonisch.

Neem contact met ons op en we zoeken samen de best passende oplossing.  Tot een dag voor datum kunnen wij de planning nog aanpassen.

Gewoon aanbellen bij 'Kwakkelstraat 137' (Turnhout).