Pannenkoek met fruit

van hier meets exotisch

Haspengouw heeft goede landbouwgrond en is gekend als de fruitschuur, maar ook rondom ons wordt er indrukwekkend fruit geteeld.  Traditioneel werden appels en peren die niet voldoen aan de schoonheids- en houdbaarheidsidealen gekookt tot siroop.  Eerst als huisnijverheid maar later op industriële schaal.  Onze grootouders kenden geen verspilling.  Siroop of stroop was dagelijks broodbeleg tot na de tweede wereldoorlog.  

Stroop zit vol smaak, maar door het lange koken blijft er niet veel over van vitaminen, mineralen of vezels.  Wel suiker, dus met mate van genieten. Bijvoorbeeld op pannenkoeken voor het hele gezelschap.

Ingrediënten

stroop

yoghurt of platte kaas

appel, gewassen, klokhuis verwijderd en geschild (bio-appeltjes kan je met schil gebruiken)  In blokjes snijden en bakken in wat plantaardige olie of boter.

mango, schillen en in blokjes snijden.  Eventueel besprenkelen met wat citroensap en gesnipperde munt

ananas, schillen.  Eerst in schijven snijden en de kern eruit halen.  Daarna blokjes maken.

granaatappel opensnijden en de pitjes eruit halen.


red apple fruit photograph

Met appel:

1. een streepje stroop naar smaak

een royale hoeveelheid stevige yoghurt                   of platte kaas

2. gebakken appelstukjes

3. kaneel


red and yellow round fruits

Mango:

1. stroop

2. platte kaas

3. blokjes mango en gesnipperde munt

pineapple fruit in tilt shift lens

Ananas:

1. stroop

2. stukjes ananas

3. granaatappelpitjes

Hummus
Perfect bij brood en Co