Granola cookies

voor flexigenieters

De toekomst is aan wie flexibel denkt en doet.  Zoals deze koekjes ... 

Maak eerst de cookie-basis:

Ingrediënten

200g suiker, ongeraffineerd voor de diepe smaak

200g boter, op kamertemperatuur

2 eitjes

mespunt zout

1 eetlepel bakpoeder

1/2 theelepel vanillepoeder of vanille extract

300g speltbloem

200g havermout

De suiker en de boter schuimig (wit) roeren.

Dan de eitjes er onder kloppen.

Nu het zout, bakpoeder, vanille, bloem en haver ondermengen.  

Maak bolletjes met een grootte van een pingpongballetje.  Ik gebruik een ijsschep en kom op 40 bolletjes van elk zo'n 25-30g.  

Je moet ze niet allemaal meteen verwerken.  Niets kan op tegen verse cookies.  Deze bolletjes bewaren enkele dagen in de koelkast of 1-2 maand in de diepvriezer.  

Zo heb je een basis voor een oneindige reeks cookies, die je kan afwerken naargelang het moment van de dag of de wensen van je gasten.  

Of nog beter: presenteer de volgende toppings en geef elk een 'koekje van eigen deeg'.

Ingrediënten voor de toplaag:  kies of combineer 

  • Granola
  • Noten, heel, half of gehakt (hazelnoot, walnoot, cashewnoot, pinda, paranoot, pecannoot, ...)
  • Cacaonibs of chocolade, druppels of stukjes (puur, melk of wit)
  • Gedroogd fruit (rozijn, veenbes, gojibes, zwarte bes, incabes, appel, mango, ...)


Verwarm de oven op 180°C.  

Duw de bolletjes een beetje platter op een bakplaat met bakpapier.  Laat ruimte want de deeg loopt wat uit.  

Druk er naar smaak ingrediënten voor de toplaag in. 

Bak +/-12  minuten of tot de onderkant van de koekjes net goudkleurig is.  Ze worden knapperig bij het afkoelen.

Presentatie

Perfect als 4-uurtje, in de brooddoos, bij koffie of thee, met een bolletje ijs.  




Pizzaspread
maak je eigen sandwich