Gnocchi

gewoon brood wordt een luxueus gerecht

Dit recept van Italiaanse gnocchi vond ik terug in mijn knipsels (Essen und Trinken, 2003).  Traditioneel maak je gnocchi op basis van aardappelen.  Deze zijn gemaakt met broodkruim en het resultaat mag er zijn: echte upcycling dus.  Er kruipt wel wat tijd in…

Tips:

  • Gebruik niet te veel bloem.  Begin met ¾ toe te voegen.  De deeg moet zacht zijn.
  • Kook de deeg meteen en niet te lang, zo’n 2-3 minuutjes, tot de gnocchi boven drijven.
  • Je kan gnocchi opwarmen in een pan met wat olie, in de oven voor knapperigheid of zelfs frituren.
  • Ongekookte gnocchi kan je invriezen.  Leg ze naast elkaar op bakpapier en als ze hard geworden zijn kunnen ze in een plastieken zakje of doosje in de diepvriezer.  Je hoeft ze niet te ontdooien voor je ze later kookt.
  • Gnocchi zijn het lekkerst met een eenvoudige saus.

Ingrediënten

  • 250 g desembrood
  • 150 g zwarte olijven zonder pit, met 2 eetlepels olijfolie gepureerd
  • 150 g gedroogde tomaten in olie, uitgelekt en met 2 eetlepels van de olie gepureerd
  • 300g platte kaas (uitgelekt)
  • 2 eitjes
  • 100 g (spelt)bloem
  • olijfolie
  • Chilipoeder en zout


Voor de begeleiding:

  • 1 ajuin of sjalot, fijngesnipperd
  • 2 teentjes look, geplet
  • 50 g zwarte olijven, zonder pit, in stukjes gesneden.
  • Nootjes of pitjes (pijnboom, pompoen, zonnebloem, walnoot…), geroosterd in de pan of de oven
  • Peterselie, fijn gehakt
  • 8 trostomaten
  • Sla, rucola
  • Vinaigrette (gelijke delen olijfolie en azijn of citroen)
  • Peper en zout
  • Harde kaas, geraspt of schilfers


Voorbereiding

Het brood fijnmalen en mengen met de eieren, de bloem, chili en zout en de uitgelekte platte kaas.  Deze deeg verdelen over 2 kommen.  In de ene kom mengen met de gepureerde olijven en in de andere kom met de gepureerde tomaten. 

Elke deeg in een (spuit)zak doen om worst van zo’n 2 cm doormeter te spuiten.  Snij de worst in stukken van +/- 3 cm.  Met een vork in het midden licht aandrukken. 

In zacht kokend zoutwater garen tot ze boven drijven(+/- 2 minuten).  In een zeef laten uitdruppen.  

Ondertussen ui en look in olijfolie glazig bakken.  De olijfstukjes toevoegen en daarna de gnocchi.  1 minuutje bakken en nootjes of pitjes, 4 in stukken gesneden tomaten en peterselie onder mengen.

Presentatie

Gewassen sla en rucola en de rest van de tomaten op een schaal schikken.  Vinaigrette over druppelen.  Kruiden met peper en zout.  

Gnocchi op leggen, met kaasschilfers en pitjes/nootjes bestrooien en meteen serveren.



Groene burgers
courgette en kruim