Amfouer

als er geen tijd is om 'echt' te koken

Het is een hele weg van graan tot brood.  Geen wonder dat kostbaar brood niet verloren mag gaan en oud-brood-recepten wereldwijd verspreid zijn.  Kijk wat ik vond in ‘mo mo’ een kookboek rond Marokko: amfouer.  Amfouer lijkt op couscous en het is gemaakt met oud brood. 

Ingrediënten voor de amfouer:

3/4 tl paprikapoeder

150 ml zonnebloemolie

1 l water

1/2 kg oud brood

1/2 tl zout

1/4 tl cayennepeper

1 ui, gehakt

Er hoort een slaatje bij.  Meng:

3 paprika’s (geroosterd, gepeld en in reepjes)

3 tomaten (ontveld, ontpit en in stukjes)

1/2 teentje look, geplet

Wat zout

50 ml argan-olie of olijfolie

Bereiding

Roer het paprikapoeder door de olie.  Snijd het brood in stukken en haal het snel door het water.  Knijp uit en verkruimel het brood in een grote kom en meng met de paprika-olie, het zout en de cayennepeper.  Leg eerst een laagje ui in een stoommandje met daarop het brood.  Stoom zo’n 5 minuten.

Schud de amfouer in een diepe schaal en roer de ui door het brood.  Schik de salade erover en serveer.

Brood-couscous

Het fijne van couscous: je serveert het met eender welke groente.  Warm, lauw of koud.  

Wie dat wenst kruimelt wat feta erover.


Herfstcookies
appels op smaak geplukt (of gevallen)