Toast 'avocado'

zacht en groen

Avocado is een hype.  Gezonde vetten, vitaminen, vezels, mineralen, lekker en veelzijdig.  Ja, maar... elke voedingshype veroorzaakt onrust op de landbouwmarkt.  De natuur kan niet zo snel volgen en opportunisten hebben geen moeite met de (illegale) houtkap.

Het Maal houdt van de mooie groene kleur van avocado, maar gebruikt erwtjes van bij ons voor een smakelijke spread die de toast van desembrood alle eer aandoet.  Witloof kleurt het plaatje nog vlaamser.

(vegetarisch, veganistisch)

Ingrediënten voor 2 personen

2 sneetjes desembrood

olijfolie

ui

diepvrieserwtjes, ongeveer 150g

citroensap of appelazijn

groene kruiden, vers of droog, bijvoorbeeld peterselie of koriander, bieslook

witloof, 1 stronk

groenten om te garneren, zoals veldsla, geraspte wortel

Voorbereiding

Druppel olijfolie over de sneetjes desembrood en grill aan beide zijden.  Wie van look houdt wrijft ze in met een lookteentje.  Laat afkoelen.

Verwarm een eetlepel olijfolie in een pan en stoof fijngesneden ui glazig.  Je kan er een geplet teentje look bij doen.  Voeg de erwtjes en een eetlepen azijn en water toe.  Laat de erwtjes even gaar stoven op een zacht vuurtje, met het deksel op de pan.  Plet met een vork of een blender.  Kruid met groene kruiden en breng op smaak met peper en zout.

Snij een witloof in de lengte in 4 en verwijder de harde kern.  Stoof in wat olijfolie, een geutje azijn en water.

Presentatie

Besmeer de sneetjes brood met een dikke laag erwtenpuree.  Leg er de reepjes witloof op en garneer met een blaadje witloof en wat geraspte wortel.  Serveer onmiddellijk.Luxe Binkje