Broodpudding

Zoet maar stevig

Moest het je ooit lukken om wat brood over te houden, dan is broodpudding een zoete optie.  Een historisch lekker recept.

Ingrediënten

240 g brood (of brioche, peperkoek, croissant...)

2 losgeklopte eieren

400 ml (plantaardige) melk

1 koffielepel vanille extract (naar smaak ook wat kaneel)

50 g ruwe suiker (rietsuiker, kokosbloesemsuiker)

1 appel, geschild en in blokjes gesneden (rozijntjes zijn er ook lekker in)

snuifje zout

Voorbereiding

Verkruimel het brood en week in de melk.  Voeg het zout, de vanille toe, de suiker, de appelblokjes en de eieren erbij.

Doe het mengsel in een ovenschaal en zet 30 minuten in de oven.  Verlaag de oventemperatuur naar 180°C en bak nog eens 30 minuten.

Laat afkoelen.

Presentatie

Geef een stevig stuk bij de koffie of thee, als ontbijt of 4-uurtje.  

Tip: 

  • Maak het mengsel 's avonds en laat het een nachtje trekken in de koelkast. 's Morgens de appel erbij, bakken en als ontbijt serveren.
  • Een geutje rum of sterke koffie in het deeg geeft pit aan het gebakje.
  • Vervang de suiker door gedroogd fruit zoals rozijnen.
  • Kan ook in cupcake vormpjes gebakken worden.  Pas de baktijd wel aan.


Gegrilde wrap
met frisse bijlage