Croutons en broodkruim

upcycling

Croutons

Ingrediënten

2 grote sneden brood, +/-120g

2 eetlepels olijfolie

Zout en peper

Optioneel: 1 theelepel (provencaalse) kruiden

Voorbereiding

Scheur het brood -ook de korst- in kleine stukjes in een mengkom.  Schud ze om met olijfolie, peper en zout.

Verdeel de croutons in een enkele laag op een bakplaat.  Bak ze goudbruin in een oven van 200°C.  Controleer om de 5 minuten en schep de buitenste croutons naar binnen zodat alles gelijkmatig bruint.  Laat ze niet té hard worden: vanbinnen mogen ze nog wat zacht zijn.  Afhankelijk van het soort brood duurt dit 10-20 minuten.

Leg de croutons op keukenpapier om het overtollige vet op te nemen.  Strooi er nog wat zout en peper over.  Bewaar in een luchtdicht bakje.

Gebruik

Strooi in de soep of meng onder de salade om de vinaigrette op te nemen.

Gedroogd broodkruim

Hoe beter het brood, hoe beter het broodkruim.  Gebruik dus zeker ook (restjes) volkorenbrood of brood met zaadjes of vertrek van croutons.

Ingrediënten

Brood, zoveel je wilt (of croutons).

Voorbereiding

Snij het brood in sneetjes, dan reepjes en eindig met blokjes.  Leg ze in één laag op een bakplaat en schijf deze in een oven op laagste stand, zo’n 120°C.  Bak de blokjes droog maar niet bruin.  Afhankelijk van het brood kan dat 1 uur duren. 

Laat volledig afkoelen en maal ze in een keukenmachine fijn tot korreltjes van de grootte van druivenpitten. Maak er zeker geen poeder van.  Stop af en toe en maal enkel de grovere stukken verder. 

Maar je kan de blokjes ook fijnrollen met een deegrol!

Bewaar luchtdicht afgesloten.  Als het goed gedroogd is kan het wel enkele weken houdbaar zijn.

Gebruik

Gedroogd broodkruim zorgt voor extra textuur en smaak.  Het past bij salades, gratins, pastagerechten: alles wat lekker krokant mag zijn.  


Maak chips van je wraps
waarom je best altijd wraps in huis hebt