Winterkeuken

kleur in een donkere tijd

Rode kool is prachtig, maar groot.  Deze soep is een oplossing, steelt visueel de show en smaakt nog lekker ook. 

Als herinnering aan een ongelooflijke avond bij Tian bracht ik het boek van chef kok Paul Ivic mee, Vegetarische Winterküche.  In de ‘Griessknödel’ stopt hij een stukje brood en laat ik dat nu net in huis hebben 😊.

(de mooie soepkom is handwerk van Markdal)

Voor de soep:

400g rode kool in slierten gesneden

4 ajuintjes, gepeld en gesnipperd

1 appel, in stukjes

20g kokosolie

40g ruwe suiker

20ml rode wijn

70ml appelsiensap

1l groentenbouillon

enkele stukjes kaneel

50g veenbessenconfituur (of van rode bessen)

200ml kokosmelk (of rijstmelk)

Zout, peper

Een scheutje appelazijn

Voor de balletjes:

125ml (plantaardige) melk

70g boter of kokosolie

Muskaatnoot, zout, peper

50g griesmeel

50g brood, in kleine dobbelsteentjes

1 ei

1 el suiker

Een scheut appelazijn

Een halve bussel peterselie, fijngesnipperd

Ajuin, rode kool en appel in kokosvet aanbakken en blussen met de wijn en het appelsiensap.  Suiker toevoegen en even laten inkoken.  Bouillon, kaneel en confituur bijmengen en een 20-tal minuten zachtjes laten koken.  De kaneelstukjes eruitnemen en de soep goed mixen.  Kokosmelk onderroeren en afkruiden.

Ondertussen kan je de balletjes maken. 

De melk met 30g boter, nootmuskaat, zout en peper, aan de kook brengen en er het griesmeel bij mengen.  Even koken tot een stevige massa.  Laten afkoelen en het ei onder mengen.  Kleine balletjes vormen en er een stukje brood in steken.  Met vochtige handen worden ze mooi glad.  De balletjes even in ruim water koken, tot ze bovendrijven.  Voorzichtig uit het water nemen.

De balletjes in de rest van de boter bakken, samen met de suiker.  Met azijn blussen.  Peterselie over strooien.

Schep de soep in kommetjes en leg er wat balletjes in.


Kaasfondue
Kerstklassieker